REZULTATE OBȚINUTE ÎN CADRUL SUSTENABILITĂȚII PROIECTULUI

 

 În perioada de 6 luni de la data finalizării proiectului au avut loc întâlniri lunare  a reprezentanților Acordului de Parteneriat, anexă la Hotărârea Consiliului Local al Comunei Topleț din data de 25.05.2023.

UAT Topleț  s-a asigurat că în cadrul Primăriei au existat mecanisme transparente și accesibile pentru propuneri și sesizări venite din partea cetățenilor, iar grupul voluntarilor a continuat încurajarea participării sociale și a voluntariatului. Asociația pentru Ajutor Comunitar Awohelm Top împreună cu SNCRR – Filiala Caraș – Severin  au sprijinit  toate activitățile și totodată au distribuit ajutoare umanitare cetățenilor vulnerabili, ajutoare puse la dispoziția comunității de Crucea Roșie Caraș-Severin.

De asemenea, în școli, au avut loc activități de învățare non formală, activități foarte bine primite în rândul elevilor cât și a profesorilor, bucurându-se de un real succes. Voluntarii au provocat elevii să-și identifice atât potențialul, cât si viitoarele meserii pe care ar dori să le urmeze după finalizarea școlarizării, povestindu-le totodată despre frumusețea meseriilor pe care ei le practică și despre importanța învățării și frecventării cursurilor,  pentru a ajunge să poți practica mai târziu,  meseria la care visezi.

Totodată Primăria Comunei  Topleț a facilitat accesul în unitățile școlare pentru întocmirea unei statistici a elevilor din comună. În urma acestei centralizări a elevilor  Școlii Gimnaziale Topleț, s-a ajuns la un număr total de 147 de elevi, cuprinși între  3 ani și 14 ani, conform anexei 2 atașată la raportul nr. 2 din cadrul sustenabilității. Această acțiune având  ca scop pregătirea unei surprize pentru toți copiii unității de învățământ, surpriză ce a avut  loc în luna decembrie și a constat în împărțirea de cadouri cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Cadourile au cuprins rechizite, dulciuri, jucării sau articole de îmbrăcăminte, toate împachetate în funcție de vârsta și sexul copilului.

Aceste acțiuni au avut un succes deosebit în îmbunătățirea rezultatelor școlare ale tinerilor provenind din medii defavorizate. Intervențiile locale utilizează deseori metode inovative și alternative pentru a-i atrage pe copii către școală. Atmosfera a fost una minunată, nerăbdarea se citea în ochii celor mici și pentru câteva minute a existat o forfotă și un zumzăit magic. Unii au venit pregătiți cu o poezie sau un cântecel, apoi și-au desfăcut nerăbdători cadourile. În toată încăperea răsunau chicotele de râs ale copiilor bucuroși .

Unul din cele 7 principii fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Mișcare din care face parte și Crucea Roșie Română, este Voluntariatul. Astfel că tot în luna decembrie 2023, a fost organizată Ziua Internațională a Voluntarilor, aceasta fiind  o  ocazie în cadrul sustenabilității proiectului „Școală pentru viitor” , de a promova încă o dată, rolul voluntariatului și a spiritului civic în comunitate. Totodată această zi a fost o șansă pentru voluntarii din comunitate, cât și pentru partenerii din cadrul sustenabilității de a-și promova contribuțiile la dezvoltare la nivel local. Voluntariatul fiind o componentă de bază a modului de manifestare a societății civile. El transpune în practică cele mai nobile aspirații ale oamenilor — dorința și implicit de pace, libertate, șanse egale, siguranța și dreptate pentru toți oamenii.

La întâlnirea din ianuarie 2023, pe lângă membrii și reprezentanți ai parteneriatului , au participat și cetățeni ai comunității. Având experiență în implementarea proiectelor cu finanțare europeană SNCRR Filiala Caraș – Severin a fost partenerul care a condus discuțiile , punând accentul pe Principiile Orizontale, acestea fiind extrem de importante pe parcursul întregului ciclu de viață al unui proiect, inclusiv pe perioada sustenabilității.

Tot în cadrul sustenabilității proiectului s-a ținut cont de rezultatul statisticilor oficiale care arată că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. În luna februarie 2024, SNCRR Filiala Caraș – Severin a pus accentul pe această problemă, punând în discuție situația în cadrul întâlnirii cu ceilalți parteneri din cadrul sustenabilității proiectului.

Totodată  nu trebuie să uităm de importanța acordării primului ajutor și capacitatea de intervenție în situații de urgență în caz de dezastre naturale. Furnizor de prim ajutor acreditat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și  Certificare europeană a cursurilor de prim ajutor eliberată de Centrul Mondial de Referință pentru acordarea primului ajutor al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, în luna februarie 2024, SNCRR Filiala Caraș – Severin a pus accentul pe această problemă, oferind cursuri gratuite de prim ajutor pentru  numeroși elevi din clasele primare și gimnaziale, cadre didactice, cetățeni ai comunității, cât și reprezentanți, membri și voluntari ai parteneriatului din cadrul PDL. Întâlnirile organizate pe această temă, s-au bucurat de un real succes, atât în rândul elevilor, cât și în rândul cetățenilor comunității, fapt ce ne-a adus o mare bucurie și satisfacție.

În urma parteneriatului și a activităților întreprinse în cadrul proiectului, perspectiva administrației publice din comunitate,  cu privire la societatea civilă s-a modificat radical, aceasta fiind abordată pe parcursul implementării și sustenabilității proiectului, ca și partener real de dialog, capabil să sprijine în mod constructiv eforturile de a lucra în sprijinul cetățeanului.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Axa prioritara 2 : Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente

Cod apel: POCA/659/2/1 Introducerea de sisteme și standarde comune în administrație publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP

Componenta 1 : CP14/2021 pentru regiunile mai puțin dezvoltate – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local

Proiect: Scoală pentru viitor – cod SMIS 2014+: 151301